Történelem

 2008.03.17. 20:50

Modern értelemben vett labdarugás bölcsöje Anglia. legelöször valamikor 14 században rughadták a"bört" ottan.Az elsö labda a legenda szerint egy Dán bandita feje volt.Szerencsére az idö mulásával a futball sokat változott,ám a lényeg ugyanaz maradt.

Parasztok és iparosok által üzött sport nemcsak mélyen lenézett volt az arisztokraták által,de olykor még betiltása is felvetödöt.Nem véletlenül.Az egésznapos mérközések nem voltak mások mint kemény tömegverekedések,falvak,városokrészek játszodtak egymással,kb 700 részvevövel,a kapuk ugy 5 kilométeres távolságban voltak egymástol.A törött ablakok és lábak mellett nem volt ritka a halálos áldozatokat követelö összecsapás sem.Késöbb korlátozták a játékosok számát 11-11-re,de a felálások másképp voltak,hiszen egy jó ideig kapusok sem voltak.

Szigetországban a legelsö klub 1857-ben Sheffield-ben alakult.1863 oktober 26 valoszinüeg a legfontosabb dátum volt a futball törtéténelmében.Ekkor alakult az Angol futball szövetcség,amely késöbb 140 követett a világ minden táján.A labdarugás neve Angolok szerint soccer a szövetcség-centrrikusságábol jött.A szövetcség röviditése"assoc".

Legtöbbször Peter Shilton ölthette magára hazája mezét,szám szerint 125x.Legtöbb golt Bobby Charton szerezte (49).Az elsö hivatalos mérközés 1872 november 30 játszodtták az Angolok a Skocia ellen,mely döntetlenre zárult(0-0).Az eddigi legnagyobb arányu gyözelmet az elcsö mecsük után Észak-Irország ellen idegenben 13-0 arányban.BÜSZKESÉG TÖLTHET EL MINKET,hiszen a Magyar válogatott verte meg legnagyobb gólkülömséggel az Angolokat 1954 május 23.  7-1 re.

Az angol válogatott mezét az Umbro sportszergyártó cég állitja elö.Hazai mezük fehér, a jobb vállánál egy piros csikkal,idegenbeli mezük piros.

Büszkén mondhatják el magukról,hogy már világbajnokságot nyertek 1966-ban.a fennálásuk alatt edig egyet.Az volt az elsö televizios VB.Világtorna egyértelmüen az Anglia-Nszk összecsapás miatt maradt emlékezetes,pontosabban egy gól miatt.Az angolok a portugáliát verték ki a Nszk az szovjeteket bucsuztatta.A döntöben 90 percben 2-2 volt az állás,igy hosszabitásra került sor ,de sajnos Geoff Hurst lövését nem tudták eldönteni,mivel gólvanol kivül vagy belül pattant-e be,de a biró kezdökör felé mutatott/sokáig viatatott volt hiszem azon Modern idök technikáját és vivmányát segitcségül hivták az elemzök,de a biro mégis megadta a golt/igy Anglia nyerte meg a VéBét 1966-ban.Azota legjobb eredmény 1990-ben érték el. 4 helyen végezetek.

A bejegyzés trackback címe:

https://korunklegszebbfocija.blog.hu/api/trackback/id/tr21385222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása